• Die Haghe de vierde 25 jaar

  In deze periode van 25 jaar behaalt Die Haghe de grootste sportieve successen in haar historie. Zowel bij de jeugd als bij de senioren. Ook de accommodatie aan de Baambruggestraat krijgt een steeds professionelere uitstraling.
  In deze periode zijn de volgende personen gekozen tot voorzitter bij Die Haghe. In 2001 neemt Michel Dubbelaar de voorzittershamer over van Jan Bernard ter Horst, die daarmee 11 jaar voorzitter is geweest. Drie jaar later wordt Petra Benning de (derde vrouwelijke) voorzitter van Die Haghe. Na 6 jaar neemt zij afscheid van deze functie. Helaas kon geen opvolger voor Petra gevonden worden en moest Die Haghe het voor het eerst in haar bestaan zonder gekozen voorzitter doen. De taken van de voorzitter worden over de bestuursleden verdeeld. In 2012 wordt Bart Voskuil bereid gevonden de voorzittershamer voor 2 jaar te hanteren. Na deze 2 jaar een tweede periode zonder gekozen voorzitter, voordat in 2016 onze huidige voorzitter René Benning tot voorzitter wordt gekozen.
  Deze periode van 25 jaar beginnen we op 5 oktober 1995 met de wedstrijd van Die Haghe 1 tegen het Nederlands elftal in de Hellashal. Zo’n 700 supporters waren aanwezig bij dit spektakel, waarbij Tim Abbenhuis met het Nederlands team tegen Die Haghe speelde. Voor diverse beschouwingen kan je hier doorklikken.

  In mei 1996 behaalde Die Haghe 1 het kampioenschap in de Overgangsklasse B. Die Haghe speelt nu zowel op het veld als in de zaal weer in de Hoofdklasse. Het begin van een aantal zeer mooie jaren.

  1998 was het sportieve hoogtepunt in de Die Haghe historie tot dat moment. Zowel in de zaal als op het veld wordt er gestreden om het Nederlands kampioenschap: op 21 maart 1998 in de zaalfinale in Ahoy tegenover P.K.C. en op 6 juni 1998 op het veld tegen Nic./VDC. Helaas werden beide finales verloren, maar het einde was nog niet in zicht. Het was een enorme organisatie om alle spelers, begeleiders, supporters en sponsors twee onvergetelijke dagen te bezorgen.
  Dat de spelers indruk maakten werd duidelijk tijdens het korfbalgala: beste korfballer Tim Abbenhuis, beste korfbalster Mandy Loorij, beste debutante Jolanda Wildschut, beste coach Freek Keizer en ploeg van het jaar Die Haghe.

  Wat het eerste in 1998 niet lukte, lukte de A1 wel. Ook op 6 juni 1998 speelde de A1 tegen Albatros A1 en won de titel Nederlands kampioen bij de junioren.


  <klik op de foto voor vergroting>

  Voor meer foto’s klik hier  en voor sfeerimpressies klik hier

  De eeuwwisseling wordt een historisch jaar voor Die Haghe. Niet alleen ons 80-jarig bestaan, maar ook voor het eerst in onze geschiedenis Kampioen van Nederland. En dan doe je het direct goed. In Ahoy werd op 25 maart 2000 Nic./VCD verslagen en op 3 juni 2000 in Arnhem was Die Haghe de betere van DOS’46. Voor reacties op deze kampioenschappen in de Kanariepost hier doorklikken voor zaal  en  voor Veld .


 • In deze jaren speelden de tweede teams om het kampioenschap van Nederland voor reserveteams. En het tweede van Die Haghe stond dat jaar ook in beide finales. In de zaal wist het tweede de winst te pakken en werd daarmee Nederlands kampioen reserveteams. Op het veld moest de winst aan Oost- Arnhem 2 gelaten worden. Bijna een dubbele dubbel. Dat zou uniek geweest zijn, want dit was nog geen enkele vereniging gelukt.

  Door het zaalkampioenschap mocht het eerste ook gaan strijden om de Europese titel. In januari 2001 vond het toernooi plaats in Barcelona. Een kleine supportersgroep reisde de ploeg achterna en kon delen in de feestvreugde. Want ja, Die Haghe werd Europees kampioen.

  <klik op foto>

  Zie meer foto’s in de speciale uitgave van de Kanariepost (hier doorklikken)  en een selectie uit de berichten in de reguliere uitgaven (hier doorklikken). 


  De prestaties zijn ook de gemeente Den Haag niet ontgaan. Op 29 januari 2001 ontving Die Haghe de Sportprijs Den Haag.

  In 2002 herhaalde het eerste het huzarenstukje van 2000. In de zaal wordt afgerekend met P.K.C. (hier doorkikken om hierover meer te lezen) en

  op het veld werd DEETOS verslagen (hier doorkikken  om hierover meer te lezen). Dus wederom werd de dubbel behaald.

   

  Eind 2002 wordt Die Haghe de winnaar van de jaarlijks gehouden Korfbal Challenge in Rotterdam door in de finale P.K.C. te verslaan.

  In januari 2003 werd er in Antwerpen gestreden om de Europese titel. En ook dit keer was Die Haghe de winnaar en werd in de finale AKC verslagen (klik hier voor meer). Was Barcelona voor velen te ver, in Antwerpen zagen veel supporters Die Haghe voor de 2e maal Europees kampioen worden.
  De behaalde titels werden bekroond met een grote beker. U kunt deze in het clubhuis op ware grootte bewonderen. Voor een grotere weergave klik hier

 • In 2005 wordt in de zaal de Korfbal League ingevoerd. De reden was om meer aandacht voor het korfbal te genereren. Die Haghe plaatst zich o.l.v. Tim Abbenhuis voor deze topleague. In april 2008 verliest Die Haghe 1 de beslissingswedstrijd tegen AKC en degradeert uit de Korfbal League. De selectie geeft in de kanariepost hun teleurstelling weer (hier doorklikken). 

  Het eerste en tweede van Die Haghe weten zich nog een aantal jaren op een hoog niveau te handhaven, maar moeten dan helaas langzaamaan terrein prijsgeven. Is het dan over, horen wij u denken. Nee, zeker niet, want de jeugd laat alweer zien dat de kwaliteiten in huis zijn. Door het instellen van een jeugdcoördinator, een betere ondersteuning van de trainers en extra aandacht voor de talenten zien we de aspiranten en pupillen steeds beter presteren. Na jaren spelen de D1, C1 en B1 op het hoogste niveau.

  In 2000 begint de D1 aan haar strijd om het kampioenschap van Nederland. De eerste twee jaren nemen zij deel aan de nationale kampioenschappen veld en zaal. Op 23 maart 2013 lukt het de D1 dan eindelijk.

  Die Haghe D1 Nederlands Kampioen!!

  Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Die Haghe pupillen kampioen van Nederland. Lees hier  de stukjes uit de kanariepost van het kampioenschap en de resultaten van de voorafgaande jaren.   

   

 • Het team welke deze prestatie leverde;  


    <klik op foto's voor vergroting>

  De volgende jaren strijden de B1, C1 en D1 een aantal keer om de veld- en zaalkampioenschappen. Hoewel soms nog wel de finale gehaald werd, lukte het niet om de winst te behalen. Al vele jaren was Die Haghe vertegenwoordigd in vertegenwoordigende teams van Rijndelfland, maar in deze jaren drongen de kanaries ook door tot de landelijke vertegenwoordigende teams. Naast vertegenwoordiging in interlands gingen Die Haghelingen ook mee met promotietrips en internationale kampioenschappen. Twee voorbeelden willen wij u niet onthouden. Lees hier de verslagen van Tim Abbenhuis naar het WK 1995 in India en de promotietrip van Mirjam de Kleijn naar China in 2004. 

  De accommodatie.

  De kwaliteit van het grasveld liet soms te wensen over. Voor een betere basis voor de gewenste sportieve prestaties werd kunstgras zeer gewenst geacht. Deze wens ging in 1996 in vervulling en werd er één kunstgrasveld met de mogelijkheid van tennis opgeleverd. 
  Kunstgras gaat helaas geen leven lang mee en op 19 september 2009 opent wethouder Dekker een nieuw kunstgrasveld.
  Op 10 september 2016 werd voor de derde keer een nieuw kunstgrasveld geopend. De veldafmetingen op het veld waren inmiddels gelijk aan de afmetingen in de zaal, zodat we nu 2 speelvelden op het kunstgras hebben.

  In de zaal krijgt Die Haghe na de periode in de Hellashal en Houtrust de mogelijkheid om vanaf 2017 in de nieuwe Sportcampushaar thuiswedstrijden te spelen. Een hele vooruitgang, omdat nu alle Die Haghe ploegen in dezelfde hal spelen. Nog net geen eigen hal, maar een uitstekende accommodatie voor de toekomst.
  Onze accommodatie kreeg in deze laatste 25 jaar een behoorlijke opknapbeurt. Zo kwamen er volledig nieuwe kleedkamers en een multifunctionele ruimte. Hier zijn heel veel activiteiten aan voorafgegaan. Het clubhuis is het middelpunt van onze vereniging. Over het clubhuis zullen we in het najaar apart aandacht schenken. 
  Op 15 mei 2004 was de opening van onze huidige accommodatie door wethouder Stolte.

   

  Wat gebeurde er nog meer in deze 25 jaar

  Die Haghe richt samen met HKV/Ons Eibernest de Stichting The Haghe Korfball Masters op. Doel is het organiseren van een topkorfbalevenement met ruimte voor andere zaken zoals het satelliettoernooi en het geven van korfbalclinics.  Het eerste toernooi vindt in 1998 plaats als spin-off van Den Haag 750 jaar. Er waren deelnemers uit België en Tsjechië. Met name Dolf Lubbers was hier een van de initiatiefnemers van. In 2003 zijn op initiatief van de Gemeente Den Haag de evenementen “de Haagse Korfbaldagen” (oorsprong in 1985 als zaalkorfbaltoernooi) en het veldtoernooi (oorsprong in 1998) samengevoegd en ontstond één jaarlijks groots opgezet zaalkorfbaltoernooi voor aanvang van de zaalkorfbalcompetitie. Voor meer informatie zie https://www.haagsekorfbaldagen.nl/.  Of klik hier door


  In 1996 deed het internet zijn intreden bij Die Haghe.

  Patrick de Bruijn en Marcel van Eersel waren de eerste webmasters. In de loop van de jaren werd dit medium steeds verder uitgebouwd en verfraaid. Op 4 augustus 1999 werd K.V. Die Haghe Online voor de 10.000ste keer bezocht. In 1999 werd besloten om in het vervolg alle communicatie via de website te laten verlopen. Inmiddels is dit medium niet meer weg te denken bij Die Haghe.


  Op 4 januari 2010 is de Kanariepost digitaal gegaan. Dit betekent dat de kanariepost nu via de website van Die Haghe te lezen is en er geen papieren versie meer wordt verstuurd en behoort deze mooie omslag tot het verleden.

   

 • De laatste stap was het opheffen van de Kanariepost, omdat nu alle informatie op de website werd gepresenteerd. Dat betekende dat op 13 juni 2013 de laatste Kanariepost, het verenigingsmedium dat al sinds 1937 de Die Haghe leden informeert over het wel en wee van de vereniging, op de site werd geplaatst. Een einde van een tijdperk, een stap in de verdere professionalisering van Die Haghe.

  Die Haghe heeft een bruisende supportersvereniging. Op 8 juli 1996 is de 1e supportersdag van supportersvereniging Caldonia waar ruim 200 mensen aanwezig zijn. Zij waren ook duidelijk aanwezig bij de wedstrijden. Uitwedstrijden leken zo soms thuiswedstrijden. Nog steeds is Caldonia een ondersteuning bij wedstrijden.

  Van 2008 tot 2014 heeft Die Haghe ook Korfbal+ (G korfbal). Onder leiding van Rob Knuist en Dionne Knuist wordt gestart met drie spelers, maar dit groeit uit tot negen fanatiekelingen. Voor wat indrukken kunt u hier verder lezen.    Onder deze kop heeft Jan Mulder een column geschreven over korfbal die wij jullie niet willen onthouden.  Lees hier het stuk dat in het Nederlands Korfbalblad en de kanariepost is verschenen. 

  In januari 2012 start bij Die Haghe het Fit50plus project. Een laagdrempelig bewegingsprogramma voor de 50-plussers. De begeleiding is in handen van Art van der Velde en Gemma Dongelmans. Op de eerste open dag kwamen zo’n 80 wijkbewoners af die bij Die Haghe een Fit test kregen aangeboden. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds een grote animo bij deze groep om wekelijks met elkaar te bewegen. En Art is nog steeds de animator. Er is ook bij Die Haghe de mogelijkheid voor tennis op de kunstgrasvelden.
  Juni 2012: Kanarie on the Beach. Korfballen op het strand voor de spelers die van korfbal geen genoeg kunnen krijgen.

  Met de scholen in de omgeving, de judovereniging, de buurtvereniging, de speeltuin, de gemeente Den Haag en andere wordt samengewerkt om een goede buur te zijn in haar omgeving. Vele activiteiten zijn voor en ook met de wijk georganiseerd en zo is op zaterdag 20 juni 2009 in samenwerking met de stichting MOOI, de manifestatie KV Die Haghe, met de wijk voor de wijk gehouden. Een geslaagd experiment dat een jaar later wordt voortgezet als Wijkdag. De opening wordt verricht door wethouder Baldewsingh.

  Aan de wens van de gemeente om sport en samenleving te verbinden heeft Die Haghe gehoor gegeven. In 2013 wordt Die Haghe deelnemer aan het buurthuis van de toekomst.

  Die Haghe is ook actief met het mede organiseren van een jaarlijks terugkerend schoolkorfbaltoernooi. Er worden periodiek ook korfbalclinics georganiseerd bij geselecteerde scholen.

  Door de sportieve prestaties is Die Haghe een groot aantal keren te zien geweest op tv. Meestal bij de NOS voor de wedstrijden. Maar ook in programma’s van RTL. Zo kwam in 1999 Peter Jan Rens in de Hellashal op bezoek voor het programma “Geef nooit op”. Voor meer info klik hier

  Ledenverloop.

  Het aantal leden gedurende de 4e 25 jaar laat helaas een daling zien. Net als andere sporten en verenigingen heeft ook Die Haghe last van de veranderende tijden.

 • Tot slot.
  We zijn nu aan het einde gekomen van de weergave van 100 jaar Die Haghe. Een hoop feiten en interessante wetenswaardigheden van de eerste honderd jaar van Die Haghe, die een beeld geven van wat er in die honderd jaar is gebeurd.  De viering van het 100-jarig jubileum kan helaas door het COVID-19 niet in het jubileumjaar gevierd worden. Maar niet getreurd, het jubileum zal zeker nog gevierd worden. Wij hopen dan velen te zien.

  Over een aantal onderwerpen zal nog een artikel worden geplaatst. Dus blijf de website in de gaten houden. Voor het stukje over de 5e 25 jaar zult u echter nog even geduld moeten hebben, maar dit gaat er zeker komen.

  Als laatste willen wij eindigen met onze eigen, u wel bekende, Die Haghe yell.


  Caldonia, Caldonia ho ho
  Alamios, alamaos|
  Ala bim bam baos
  Die Haghe, Die Haghe ho ho
  Alle vellen van de ballen van de bok van Toon
  Hi a hi a ho
  Die Haghe !!!