• Bastiaan Jiskoot

 • Gevallen voor het vaderland, lafhartig vermoord in maart 1945 door den Duitschen bezetter te Amersfoort. Met deze woorden herdenkt de voorzitter van Die Haghe Bastiaan Jiskoot op de Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van 30 juli 1945.
  Bastiaan Jiskoot wordt in de vroege ochtend van donderdag 8 maart 1945 met nog 48 lotgenoten aan het einde van de grote schietbaan bij het Kamp Amersfoort gefusilleerd. Allen zijn als Todeskandidat bij wijze van represaille terechtgesteld. Deze represaille was een wraak van de Duitse bezetter voor de aanslag op SS-officier Hanns Albin Rauter, de nazi-Duitse leider van de politie in Nederland. In de nacht van 6 op 7 maart 1945 raakte Rauter zwaar gewond bij een toevallige aanslag bij de Woeste Hoeve. De bedoeling was een vrachtwagen met 3 ton varkensvlees te overvallen. Echter, in het donker werd de personenauto van Rauter aangezien voor de vrachtwagen. Bij de schietpartij, die ontstond, raakte Rauter gewond.

  Als represaille vond op 8 maart 1945 de grootste massafusillade uit de oorlogsjaren in Nederland plaats. In totaal zijn 263 mensen gefusilleerd, waaronder Bastiaan Jiskoot.

  Naar informatie van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort spelen zich bij de executie, die in groepen van 8 werd uitgevoerd, chaotische taferelen af. Er moet sprake zijn geweest van verzet van de zijde van de slachtoffers en bijzonder wreed optreden door de bewakers en leden van het vuurpeloton. Er is zelfs sprake van het al dan niet onbedoeld gebruik maken van lichtspoormunitie door een van de leden van het vuurpeloton. Dat blijkt de beruchte SS’er Kotalla (de beul van Amersfoort en één van de drie van Breda) te zijn geweest en het was uitgerekend Bastiaan Jiskoot die hierdoor is getroffen.

  Bastiaan was lid van het verzet en was als krijgsgevangene ondergedoken. Uit een uitgebreide studie van dr. R. Hartkoorn valt op te maken dat de Haagse verzetsgroep, waar Bastiaan bij betrokken was, connecties had naar Reinder Zwolsman en ene Van Hasselt. Het vermoeden is dat Bastiaan is verraden door Van Hasselt. Bastiaan werd op 21 februari 1945 gearresteerd en gevangen gezet in de Landwachtkazerne in Scheveningen. Op 7 maart 1945 is Bastiaan overgebracht naar Kamp Amersfoort.

  Bastiaan heeft een vermelding op de Erelijst van Gevallenen. De erelijst bevat de gekalligrafeerde namen van de Nederlandse militairen en verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.


  (vermelding op de Erelijst van Gevallenen)

  Deze Erelijst ligt sinds begin jaren zestig in de hal van de ingang van het Binnenhof. Een medewerker van de Tweede Kamer slaat elke dag een nieuwe pagina van de lijst om, zodat het publiek iedere dag nieuwe namen te zien krijgt.

  Bastiaan is na de oorlog herbegraven op het erehof van de gemeentelijke begraafplaats Rusthof te Amersfoort.