• Die Haghe, de tweede 25 jaar

  De tweede 25 jaar begint aan het eind van de 2e wereldoorlog. Ondanks de ontberingen van de laatste maanden van de oorlog lukte het Die Haghe op 1 april 1945 een jubileumnummer van de Kanariepost voor het 25jarig bestaan uit te brengen. Voorzitter Frits van der Emde schrijft in dit nummer over de afgelopen 25 jaar onafgebroken verenigingsleven: en hechte vriendschap tussen een clubje mensen onderling, dat wil toch wel heel wat zeggen.” Frits heeft toen waarschijnlijk niet kunnen denken dat dat na 100 jaar nog steeds geldt. Meerderen deelden deze mening, hetgeen je kunt lezen in bijgevoegd jubileumnummer (doorklikken).

  Door de oorlog is het 25-jarig jubileum gevierd in 1946. Ook toen is een jubileumnummer uitgegeven. Het hele nummer kan worden gelezen door hier te klikken.

   In 1947 stopt Frits van de Emde na 11 jaar voorzitterschap en geeft de voorzittershamer over aan Adri Biesbroek. Hierna volgen wat kortere “regeer” perioden. Wim Uithof start in 1948, waarna in 1953 Jopie Weekhout de voorzitter is. In 1956 neemt Dik Brinksma het voorzitterschap op zich. Vanaf 1960 start de periode met Ben van Herk en is hij bij afsluiting van deze tweede 25 jaar nog voorzitter.

  Om in het winterseizoen (er was nog geen zaalkorfbal!) sportief bezig te kunnen zijn, is op 25 mei 1950 besloten tot de oprichting van een  volleybalafdeling onder de vleugels van Die Haghe. Deze afdeling is zeer succesvol geweest. Het belang van korfbal en volleybal ging niet altijd gelijk op en zodoende heeft de volleybalafdeling besloten per 1 januari 1954 als zelfstandige vereniging door te gaan. Zie bijgaand krantenartikel uit 1954 (doorklikken).

   Een andere sportieve activiteit in deze periode waren de diplomadagen. Op deze dagen konden de deelnemers hun vaardigheden tonen op het gebied van balverwerpen, 100 meter met 3 keerpunten, sneldoelen, doelen op 4 meter en op 7 meter en raamplaatsen op 7 meter. Uiteraard werden de inspanningen beloond met een korfbaldiploma, waarvan bijgaand een voorbeeld (doorklikken).

  De dag werd afgesloten met een groepsfoto. 

   [klik op foto voor grote weergave]

  Op 1 november 1957 verlaat Die Haghe na 22 jaar het veld aan de Escamplaan en verhuist naar ons huidige complex aan de Baambruggestraat. Een hele verbetering, want aan de Baambruggestraat konden we 2 velden naast elkaar uitleggen. De observer kijkt met weemoed terug op de periode aan de Escamplaan. Voor zijn hele verhaal en dat van de voorzitter (hier doorklikken).  

  Die Haghe maakt aan de Baambruggestraat gebruik van de kleedkamers van de school. In juni 1962 krijgen wij voor het eerst warme douches. In het halletje naar de kleedkamers toe wordt een provisorisch verkooppunt ingericht voor de verkoop van koffie, thee en diverse andere producten.

  In 1955 kwam een grote groep leden van Ons Eibernest naar Die Haghe. Met de komst van deze groep kreeg Die Haghe een sportieve impuls en veranderde de vereniging van meer gericht op gezelligheid naar een meer prestatieve vereniging. Het was ook niet verwonderlijk dat het eerste in het seizoen 1956/1957 voor het eerst promoveerde naar de 1e klasse (met een doelsaldo van 171 doelpunten voor en 41 doelpunten tegen). De komst van deze groep is zonder veel problemen verlopen. De overlevering leert ons dat dit vooral de verdienste van de toenmalige voorzitster Jopie Weekhout is geweest.
  Naast korfbal deed Die Haghe in de jaren 50 ook op toneelgebied van zich spreken. Op vele clubavonden werd door de leden een toneeluitvoering gegeven, waarmee wij de krant hebben gehaald toen oma’tje een bezoek bracht aan Die Haghe:

    

   [klik op foto voor grote weergave]

  De hele cast met oma’tje op de voorgrond:

   

   [klik op foto voor grote weergave]

  Vanaf eind jaren 50 is in de zomer jaarlijks het kamp van de korfbalbond in Ommen bezocht door de aspiranten en pupillen. Deze kampen waren met andere korfbalverenigingen, waarmee gezamenlijk diverse activiteiten werden gedaan. Naast sporten (korfbal, volleybal, etc.) werden ook de bossen gebruikt voor diverse spelactiviteiten. Geslapen werd er in tenten.

   [klik op foto voor grote weergave]

  In de wintermaanden liet het weer vaak niet toe dat wedstrijden gespeeld konden worden. Om in deze behoefte te voorzien is korfbal in de zaal onder de naam microkorfbal ontwikkeld. Het eerste toernooi microkorfbal werd gehouden op 25 januari 1953, waar Die Haghe overigens niet aan meedeed. Voor het programma en een verslag hier doorklikken.  
  In de jaren 60 werd gestart met een microkorfbalcompetitie. In eerste instantie alleen voor het eerste, maar na een aantal jaren werd microkorfbal een volwaardige competitie voor alle ploegen. Het gevolg was wel dat na de eerste helft van de veldcompetitie nieuwe ploegen samengesteld moesten worden. Van 12 spelers op het veld naar 8 spelers in de zaal.

  In de jaren 60 ontstond ook de behoefte aan een eigen clubhuis. Een bouwcommissie werd samengesteld om de plannen uit te werken. Hiervoor was uiteraard geld nodig en dus werden diverse activiteiten bedacht (enveloppe steken, ophalen oude kranten). Het clubhuis is grotendeels door eigen leden gebouwd en op 14 oktober 1967 werd het clubhuis, dat de naam Ballevue kreeg, geopend. De enige foto, die wij op dit moment hebben kunnen vinden waarop het eerste clubhuis staat, is onderstaande foto, met op de voorgrond de veteranengroep.

  [klik op foto voor grote weergave]

  Nog te vermelden valt dat vanaf 1963 wordt gestreden om de titel beste schutters van Die Haghe, het nu nog bekende TTKT (tussen twee korven toernooi). De eerste winnaars van de beker waren Dolf Lubbers en Hans Visser. 
  De tweede periode van 25 jaar werd afgesloten met de viering van het 50-jarig jubileum. Dit werd gevierd met een autorally en een diner danssant in de Drievliet. De pupillen bezochten het poppentheater van Felicia van Deth en de aspiranten gingen naar het recreatiecentrum te Hoeven (N. Brabant) waar diverse activiteiten waren georganiseerd. Een team van Die Haghe nam deel aan het radioprogramma "van je buren moet je het maar hebben". In de finale nam het team het op tegen Merksem in Ballevue.
  Voor dit jubileum is een speciale uitgave van de Kanariepost uitgekomen, het Jubileumnummer 50 jaar Die Haghe. Om deze te lezen kun je hier doorklikken.  

  De tweede 25 jaar groeit de vereniging van 120 leden naar 200 leden.