• Die Haghe, de derde 25 jaar.

  In de derde periode van 25 jaar groeit Die Haghe door als prestatieve vereniging. Later zal blijken tot hoever deze prestaties zijn gekomen.

  In deze periode zijn 9 personen in de functie van voorzitter gekozen.  In 1972 neemt Jaap Bot de voorzittershamer over van Ben van Herk, die daarmee 12 jaar voorzitter is geweest. Daarna hebben diverse voorzitters hun functie enkele jaren vervuld, achtereenvolgens Rob Barensen (1973), Sjaak Wielaard (1975), Theo Baggerman (1977), Chris Schmidt (1980) en Ton Keizer (1983). In 1984 werd weer een beroep op Ben van Herk gedaan om het voorzitterschap op zich te nemen. Hij werd in 1988 opgevolgd door Rob Knuist. Als laatste in deze derde periode nam Jan Bernard ter Horst in 1990 de voorzittershamer over. 

  Na jaren te hebben deelgenomen aan de kampen van de korfbalbond in Ommen organiseert Die Haghe in 1972 weer een eigen kamp. Dat jaar gingen de aspiranten en pupillen naar Nijkerk. Het jaar daarna naar Lage Vuursche, waarna tot heden nog vele kampadressen zijn bezocht.

  Vanaf 1973 krijgt Die Haghe een nieuwe groep leden: de mini’s (later welpen en nu kangoeroes). Deze groep traint en speelt vriendschappelijke wedstrijden. De eerste trainers waren Ellen Split en Marja Hoenderdos.

  In datzelfde jaar werd weer een bouwcommissie ingesteld, omdat behoefte was ontstaan aan een groter clubhuis. In september 1976 start de uitbreiding van het clubhuis en op 8 oktober 1977 vond de heropening plaats door wethouder Vink van Sportzaken.

  De eerste sponsor van Die Haghe is Eurosport, de sportzaak van Annie Baas aan de Leyweg (1978). De eerste shirtsponsor is de Algemene Spaarbank voor Nederland. Op 1 december 1986 sluiten de ASN en Die Haghe een sponsorcontract voor 2,5 jaar. De directeur van de ASN en voorzitter van Die Haghe ondertekenen het contract.

   [klik op foto voor vergroting] 

 • Daarna hebben nog vele andere shirtsponsors het voorbeeld van de ASN gevolgd.

  Die Haghe 65 jaar was voor de Haagsche Courant aanleiding voor een artikel over de prestaties van Die Haghe. Hierin wordt gememoreerd dat Die Haghe begin jaren 80 al voorzichtige hoop heeft gehad op een finaleplaats om de landstitel. Voor het artikel hier doorklikken

  Het artikel was niet onterecht, want in het blad Korfbal laat John Tims, de trainer van Die Haghe, aan het begin van de zaalcompetitie 1984/1985 Ton van Rijswijk schrijven dat “Die Haghe gewoon goed is”. Voor het artikel hier doorklikken

  In 1986 besluit Herman Hulsman lager te gaan spelen, hij krijgt een gouden schoen (voor 20 jaar gouden schutter Die Haghe) uitgereikt.

  [klik op foto voor vergroting]

   

 • Vanaf de tweede helft van de jaren 80 drukte de jeugd een stempel op de sportieve prestaties van Die Haghe.

  Vanaf 1985 streed de A1 (nu B1) een aantal malen mee voor het NK aspiranten veld en zaal. In juni 1990 werd de A1 Nederlands kampioen veld in Oldeholtpade. In 1991 werd naast het Nederlands kampioenschap veld in Rhoon ook het Nederlands zaalkampioenschap in Amsterdam binnengehaald.

  De J1 werd vanaf 1989 regelmatig kampioen. Een aantal jaren strandden zij in de voorronden van het Nederlands kampioenschap. Een memorabel moment was de juniorenfinale in Ahoy op 16 maart 1989 tegen P.K.C., die helaas werd verloren, maar een voorproefje was van later succes. In 1991 won de J1 in de finale om het veldkampioenschap van Nederland in Alphen a/d Rijn van P.K.C. J1.

  Naast de jeugd werden ook regelmatig andere ploegen kampioen. Soms zoveel dat besloten werd de kampioenen gezamenlijk te huldigen, hetgeen uitgebreid in Ballevue werd gevierd.

   [klik op foto voor vergroting]

  In 1992 zijn de J1 en A1 genomineerd voor de Sportprijs gemeente Den Haag.

  De J2 (nu A2) schreef in 1992 historie door in Zoetermeer als eerste A2 team Nederlands veldkampioen van afdelingskampioenen te worden. Op 2 april 1993 ontving de ploeg bij de huldiging van de Haagse sportkampioenen 1992 de herinneringsmedaille. 

  [klik op foto voor vergroting]

  Ook Albert Schuiten en Ellen Brouwer kregen hier een herinneringsmedaille, namelijk voor het behalen van het wereldrecord strafworpen in 1 minuut, hetgeen ook is opgenomen in het Guinness Book of Records.

  1 juni 1991 is voor het Nederlandse korfbal een memorabele datum. Na een discussie van vele jaren wordt op deze datum het besluit genomen om het middenvak af te schaffen en ook op het veld in twee vakken te gaan spelen. Vanaf het seizoen 1991/1992 wordt op het veld in twee vakken gespeeld.

 • Op 22 mei 1993 speelde de landskampioen A1 een wedstrijd tegen de Belgische jeugdselectie in Gent. 

  [klik op foto voor vergroting]

  Ook op ander niveau werd vanaf 1980 korfbal beoefend, namelijk recreantenkorfbal. In 1991 wordt er door Die Haghe voor het eerst deelgenomen aan de  recreantencompetitie (midweeks). Daarnaast werden er oefenwedstrijden gespeeld en vooral uitjes georganiseerd.

  In deze periode hebben wij ook weer jubilea gevierd. Het 60-jarig jubileum werd opgeluisterd door de aanwezigheid van onze ere-presidente Francien van Honstede. Op 83-jarige leeftijd stapte zij op de bank, die toentertijd tegen de wandkast in het clubhuis stond, en richtte zich tot de aanwezigen.

  [klik op foto voor vergroting]

 • Bij het 70-jarig jubileum is een jubileumnummer uitgegeven, waarin de huidige voorzitter zijn ervaringen bij Die Haghe deelt. Hier doorklikken voor het gehele nummer. 

  Aan het eind van deze periode speelde Die Haghe met 10 senioren-, 5 junioren-, 7 aspiranten- en 6 pupillenploegen. Het eerste speelde in de zaal in de hoofdklasse en op het veld in de overgangsklasse. De ambities van Die Haghe waren in 1995 groot: ‘Die Haghe is in ’98 landskampioen’ (doorklikken voor het stuk) De volgende 25 jaar zullen we lezen wat hiervan terecht is gekomen. J.

  Het aantal leden laat gedurende de derde 25 jaar een stabiele groei zien van 200 naar 278.